PAKKASET PAUKKUU – PIDETÄÄNKÖHÄN TUNNIT…?
Aikuisilla ja vuosia ratsasastaneilla junioreilla ei tunneille ole juurikaan mitään pakkasrajaa. Kaikilla ratsastajilla (myös pienemmillä) talven ensimmäisillä pakkaskerroilla osa/koko tunti pidetään tallissa harjoitellen hevosen hoitoon ja varustamiseen liittyviä asioita tai jopa ratsastuksen teoriaa Ja käydään sitten ratsastamassa vähemmän aikaa. Eli ensimmäisellä kovemmalla pakkasella tunteja ei peruta millään ryhmällä! Monella nämä ns. hevostaidot kaipaavat paljon harjoitusta.
Jos olet pakkasherkkä ja tunnillesi sattuu useita kovempia pakkasia, voit perua tuntisi, jos pakkasta on yli -20 astetta pari tuntia ennen tunnin alkua. Tunteja ei kannata perua jo aamulla aikaisin, koska pakkanen voi hyvinkin nopeasti laskea iltaan mennessä.
Pakkaspäivinä käy lukemassa tallin netti- ja facebook-sivuilta, mikä on tallin suunnitelma ko. päivän tunneille. Tietoa laitetaan yleensä noin pari tuntia ennen tunnin alkua.
Huomioi vielä, että maneesissa on 5-7 astetta vähemmän pakkasta kuin ulkona ja sinne ei käy viima. Pukeutua toki täytyy!
Pukeutuminen talviselle ratsastustunnille
Pakkaslukeman lähestyessä -10 astetta, täytyy tunnille pukeutumista miettiä jo kunnolla.
- Kerrospukeutuminen on hyvä juttu; tällöin voit tarvittaessa vähentää vaatteita tunnin aikana. Hyvä myös huomata, että hevosta harjatessa ennen tuntia, pärjäät vähemmillä vaatteilla. Lisäät sitten, kun olet lähdössä maneesiin. Turvaliivin alle ei mahdu kovin paljon vaatetta, mutta sen päällehän voi hyvin laittaa vielä esim. toppatakin.
- Kypärän alla oltava kypärämyssy tai ohut pipo
- Kunnolliset lapaset/rukkaset tai talviratsastushanskat. Voit tehdä myös niin, että laitat hanskojen päälle vielä lapaset, jotka voi sitten tunnin edetessä ja sormien lämmetessä ottaa pois.
- Reidet palelevat myös helposti eli toppahousut jalkaan viimeistään -10 asteessa! On olemassa myös ratsastustoppahousuja, joissa on nahkapaikat takana.
- Kumisaappaat on syytä vaihtaa nyt lämpimiin jalkineisiin. Jalkineita valitessasi on hyvä muistaa: riittävän suuret jalkineet, jotta sinne mahtuu myös lämmin villasukka, eikä silti saa kiristää. Jalkineiden tulee olla varrelliset ja mieluusti myös kannalliset. Ja mielellään mahdollisimman sileäpohjaiset. Pohjan isoihin uurteisiin jalustin voi jäädä jumiin. Ratsastustarvikeliikkeet myyvät erilaisia ns tallikenkiä, jotka ovat melko hyvät talviratsastusjalkineet. Ratsastuskenkiin on saatavilla myös hyviä pohjallisia: lampaankarva lämmittää hyvin ja edullisimmillaan voit värkätä eristävän pohjallisen muutamasta kerroksest Länsi-Savoa 😉 On myös olemassa akkukäyttöisiä sormien ja varpaiden lämmittimiä.
- Nykyisin on paljon saatavilla oikein hyviä talviratsastusvaatteita.
MUKAVIA TALVIRATSASTUSHETKIÄ!!!