Ratsastaminen talvella

PAKKASET PAUKKUU – PIDETÄÄNKÖHÄN TUNNIT…?

Jos siis epäilet että pakkasta on liikaa ja tunteja ei pidetä niin soita tallille. Kirsi ei luultavasti ehdi vastaamaan, mutta laittaa kännykän vastaajaan viestin aina kunkin päivän tuntien kohtalosta. Malta siis antaa hälyttää riittävän pitkään, jotta vastaaja lähtee päälle. Soittaa kannattaa vasta iltapäivällä/illan suussa sillä tuntien pitämisestä / perumisesta ei tehdä päätöksiä vielä aamulla. Aurinko lämmittää aina vain enemmän ja lämpötilat saattavat muuttua paljonkin päivän aikana.

Tässä muutamia asioita, jotka on hyvä huomata ratsastustuntien osalta talvikaudella..

  • Ns. pakkasrajana olemme pitäneet noin -20 astetta. Tarkoittaa sitä, että jos noin 1½ tuntia ennen tunnin alkua on pakkasta -20 astetta, voit halutessasi peruuttaa tuntisi/tarkistaa tallilla olevan tilanteen. Eri paikoissahan voi pakkasta olla useita asteita enemmän tai vähemmän. Nyt tietysti ratkaisee tallin pakkasmittarin lukemat.
  • Pidämme tunnit vaikka pakkasta olisi pari astetta enemänkin, jos tulijoita on riitävästi. Usein pakkassäällä on mahdollisuus mennä esim. ilman satulaa, jolloin pysyy lämpimänä paremmin. Tuntia ei voi peruuttaa vielä aamulla, vaikka pakkasta olisi paljonkin, koska tilanne voi hyvinkin muuttua päivän aikana.
  • Huomioi vielä, että maneesissa on 5-7 astetta vähemmän pakkasta kuin ulkona ja sinne ei käy viima. Pukeutua toki täytyy! Tarkista aina, pidetäänkö tunti, jos pakkasta on noin -20 astetta tai enemmän!
  • Pakkasasioissa hoida asiat aina soittamalla, ei tekstiviesteillä! Eli jos Teillä kotona on noin 1,5 tuntia ennen tunnin alkua pakkasta noin -20 astetta, voit soittaa tallille ja tarkistaa, pidetäänkö tunti vai ei. Jos innokkaita ratsastajia on riittävästi olemme pitäneet tunnit, vaikka pakkasta olisi vähän reilumminkin kuin -20 astetta. Jos pakkasta on jo lähes -25 tunteja ei enää pidetä.

Pukeutuminen talviselle ratsastustunnille

Pakkaslukeman lähestyessä -10 astetta, täytyy tunnille pukeutumista miettiä jo kunnolla.

  • Kerrospukeutuminen on hyvä juttu; tällöin voit tarvittaessa vähentää vaatteita tunnin aikana. Turvaliivin alle ei mahdu kovin paljon vaatetta, mutta sen päällehän voi hyvin laittaa vielä esim. toppatakin.
  • Kypärän alla oltava lämmintä
  • Kunnolliset lapaset tai kunnon talviratsastushanskat. Voit tehdä myös niin, että laitat hanskojen päälle vielä lapaset, jotka voi sitten tunnin edetessä ja sormien lämmetessä ottaa pois.
  • Reidet palelevat myös helposti eli toppahousut jalkaan! On olemassa myös ratsastustoppahousuja, joissa on nahkapaikat takana.
  • Kumisaappaat on syytä vaihtaa nyt lämpimiin jalkineisiin. Jalkineita valitessasi on hyvä muistaa: riittävän suuret jalkineet, jotta sinne mahtuu myös lämmin villasukka, eikä silti saa kiristää. Jalkineiden tulee olla varrelliset ja mieluusti myös kannalliset. Ja mielellään mahdollisimman sileäpohjaiset. Pohjan isoihin uurteisiin jalustin voi jäädä jumiin. Ratsastustarvikeliikkeet myyvät erilaisia ns tallikenkiä, jotka ovat melko hyvät talviratsastusjalkineet. Ratsastuskenkiin on saatavilla myös hyviä pohjallisia: lampaankarva lämmittää hyvin ja edullisimmillaan voit värkätä eristävän pohjallisen muutamasta kerroksest Länsi-Savoa 😉
  • Nykyisin on paljon saatavilla oikein hyviä talviratsastusvaatteita.

MUKAVIA TALVIRATSASTUSHETKIÄ!!!